Geen categorie

Opgegroeid op een boerderij uit 1865 in Westdorpe.

Wie mij kent, weet dat ik vroeger een groot gedeelte van mijn jeugd ben groot gebracht op een prachtige ruime boerderij in Zeeuws-Vlaanderen. Voor wie dat niet doet, zal ik proberen een beeld te schetsen. Samen met mijn moeder, haar partner en mijn zus, woonde ik op een woonboederij aan de Graafjansdijk in Westdorpe, het op één na langste dorp van Nederland. We hadden een trouwe viervoeter, een kat die de muizen ving, wat kippen die zorgden voor verse eitjes, een aantal schapen en vooral veel vrijheid. Een prachtige plek om als kind op te groeien.

‘ Ik houd van interieurs en was ontzettend benieuwd hoe de boerderij en omgeving er nu uit zou zien, dus zocht ik contact met lieve eigenaresse Johanna.’

Daarnaast was ik nieuwsgierig of de boerderij er uit zou zien zoals ik het me herinnerde. Samen met mijn zus ging ik op pad om de plek te bekijken en herinneringen op te halen.

Op een zonnige dag in augustus brengen we een bezoek aan de boerderij ‘Het Graafjanshof’. Zodra we aankomen in Westdorpe en over de Graafjansdijk rijden voelt het vertrouwd. Terwijl we de oprijlaan opgaan en het knarserde grind horen, voelt het als thuiskomen. We parkeren de auto, kijken elkaar aan en krijgen een fijn gevoel om hier weer samen te zijn.

Het graafjanshof

Johanna is ontzettend gastvrij en vriendelijk. Twee van haar kinderen zijn aanwezig. Haar partner Sjaco is er ook om het nodige onderhoud aan de boerderij (1865) uit te voeren. De boerderij en een gerenoveerde schuur op het erf worden beiden verhuurd. Voordat er nieuwe huurders komen, krijgen mijn zus en ik de kans om de boerderij en de prachtig gerenoveerde wagenschuur en het dierenverblijf te bekijken. Tussendoor drinken we een warme kop thee en kletsen we over toen en nu.

De gestreepte okergele lambrisering heeft mijn moeder ruim 20 jaar geleden geschilderd en komt goed tot zijn recht in deze herenkamer met prachtige originele plafondschilderingen.

Op de foto’s hieronder zijn mijn ‘oude’ slaapkamer te zien met mooie details zoals balken, houten vloer en bedstee. Inmiddels is het plafond van de keuken, die zich onder deze kamer bevindt, geïsoleerd. Het kleine plankje op de vloer, achter de deur, kon vroeger opgetild worden en dan keek je rechtreeks naar beneden. Het was dus een gehorig huis, maar lol dat we hadden.

De boerderij is prachtig opgeknapt door Johanna. Veel authentieke elementen komen terug, zoals mooie glas-in-lood ramen, marmeren en granieten schouwen en oude motieven plavuizen. Beneden is herkenbaar en in dezelfde stijl opgeknapt en bepaalde elementen zijn zo gelaten, als toen wij de boerderij bewoonden. De bovenverdieping is qua indeling iets veranderd en er is een extra badkamer gecreërd.

Het is met smaak gedecoreerd en je krijgt een fijn gevoel wanneer je dit huis binnenstapt. Het Graafjanshof wordt te huur (tot maximaal 12 personen) aangeboden.

Het Wagenhuijs

Ik schreef dat we vroeger schapen hadden. Rond mijn verjaardag, eind februari, werden de eerste lammetjes geboren. Als kind ging ik ’s nachts vol spanning in het donker, achter op het erf, kijken bij het dierenverblijf hoe er lammetjes geboren werden. Die schuur was, toen wij er woonden, oud en vervallen.

Johanna heeft deze wagenschuur en naastliggend dierenverblijf gerenoveerd. Destijds was er geen bovenverdieping en was dat de schapenstal, nu wordt het Wagenhuijs te huur aangeboden (voor negen personen) midden in het groen, omringd door mammoetsblad, knotwilgen, een groot grasveld en privétuin.

Er is een stijl gecreëerd die perfect bij de omgeving en de boerderij ‘Het Graafjanshof’ (aan de voorzijde van het erf) past. Veel oude elementen zijn toegepast, het is sfeevol ingericht en gedecoreerd met mooie accessoires. De spanten zijn zichtbaar en er is gewerkt met veel hout, waardoor het huis warm aanvoelt.


Wat een fijne jeugd heb ik hier gehad met veel vrijheid. Uren buiten verblijven, verstoppertje spelen op de hooizolder, hutten bouwen en googelshows geven in de schuur. Maar ook appeltaart, met appels uit eigen boomgaard, bakken. In de winter knetterde het hout in de houtkachel.

Ik vind het heel fijn om samen met mijn zus deze plek bezocht te hebben. We hebben samen gelachen en veel oh, ah en ‘weet je nog dat…’ momenten beleefd. Ook hebben we gefotografeerd, de afbeeldingen in deze blogpost zijn van ons beiden.

Het is duidelijk dat Johanna talent en oog heeft voor detail. Johanna heeft daarnaast ook haar eigen unieke serie dekbedovertrekken en theedoeken met een Zeeuwse print genaamd Zeeuws Goed.

Kortom; een prachtige plek om tot rust te komen en te genieten bij ‘Het Graafjanshof’ of te verblijven in het prachtige ‘Wagenhuijs’, die beiden met smaak zijn ingericht. Woningen waar je een goed gevoel bij krijgt. Wat bijzonder dat het nu verhuurd wordt en je ook ‘even’ kunt genieten, zoals ik dat heb mogen doen.

Liefs, Ruby

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: